Welke brandstoffen zijn van toepassing?


Houtsnippers Originele afbeelding
Houtsnippers zijn voornamelijk het resultaat van snoeiprojecten. Na het versnipperen van takken dienen deze ontdaan te worden van allerlei ongerechtigheden zoals touw, papier, ijzer, stenen, grote stukken hout, enz. Dan moeten ze worden gedroogd. Hoe droger hoe beter, want hoe minder er in de ketel verdampt hoeft te worden, hoe meer energie het uiteindelijke resultaat is. Na droging worden ze gezeefd zodat ook zand en gruis er uitgehaald wordt en er uiteindelijk voldaan wordt aan de juiste deeltjesgrote. Er gaan ongeveer 200 tot 250 kilo houtsnippers in een kubieke meter.


Houtkrullen & spanen Originele afbeelding
Houtkrullen en spanen ofwel zaagafval van de houtverwerkende industrie. Houtkrullen zijn in wezen heel erg droog, dus uitermate geschikt voor verbranding. Ze nemen echter wel relatief veel ruimte in beslag.
Houtpellets Originele afbeelding
Houtpellets worden hoofdzakelijk gemaakt van zaagafval van de houtverwerkende industrie. Voornamelijk houtmot en houtspanen worden als grondstof gebruikt en onder hoge druk samengeperst. Houtpellets worden juist daar gebruikt waar er sprake is van relatief weinig ruimte. Er gaan 650 kilo houtpellets in een kubieke meter. De constante kwaliteit leveren in de praktijk veel meer zorgeloosheid op.


StukhoutOriginele afbeelding
Houtblokken zijn veelal gezaagde en gekliefde bomen. Ook deze branden het beste als ze meerdere jaren gedroogd zijn. Ook afval van de houtverwerkende industrie zoals planken en balken kunnen als stukhout gezien worden.Briketten Originele afbeelding
Briketten worden gemaakt van houtkrullen. Handzame geperste blokken die makkelijk uit elkaar vallen als er enige mechanische druk op wordt uitgeoefend.